0%

İrade Gücü Üzerine Araştırmalar ve 12 Yöntem

Dünyayı sadece irade gücü değiştirebilir
irade isim (ira:de) Arapça irāde
  1. isim Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü, istenç
    Korkunç bir irade kuvveti sarfıyla baş ucundaki lambayı yaktı.“ - S. F. Abasıyanık

(TDK 2018)

 

İrade gücü , karar uygulama ve verme gücüdür ki 3 tarafı vardır ; [1]

1 - Yapmayacağım : Baştan çıkarıcı şeylere dayanmak

2 - Yapacağım : Yapılması gereken şeyleri yapmak

3 - İstiyorum : İnsanın hedef ve isteklerin farkında olması

İrade gücünün, Beynin Prefrontal Korteks‘inden geldiği düşünülüyor.

Prefrontal Korteksin önemi ile ilgili en iyi örneklerden biri beyinlerinin bu bölümü bir kaza sonucu zarar görmüş kişiler. 1848’de Phineas Gage adında sakin, saygılı, çalışkan bir ustabaşı prefrontal kortekse ciddi şekilde hasar veren bir kaza yaşadı ve bu kaza onun hayatını sonsuza dek değiştirdi. Gage’in arkadaşları artık onu tanıyamıyordu. Çünkü Gage sabırsız, çabuk öfkelenen bir insana dönüşmüştü. Bakıldığında eski Gage’in tam tersi bir insan gelmişti. Phineas Gage’in yaşadığı kaza, prefrontal korteks bölgesindeki bir hasarın karakterde nasıl bir değişiklik yaratacağına dair yüzlerce örnekten bir tanesi. İradenin mistik bir şey olmadığı, bunun yerine beynin yüzlerce fonksiyonundan biri olduğu da anlaşılıyor.“ [2]

Sol bölge iradenin “yapacağım” yönünden ,
Sağ bölge iradenin “yapmayacağım” yönünden ,
Orta bölge ise iradenin “istiyorum” yönünden sorumludur.

Bir teoriye göre :

İrade bir kas gibi onu çok kullandığınızda yoruluyor. İradenin kullanıldıkça azalan(yorulan) bir şey olduğu sonucuna varıldı. Bir içgüdüye karşı geldiğiniz her seferde, ne kadar küçük olursa olsun, irade kasını kullanıyorsunuz ve bu yüzden irade rezervini azaltıyorsunuz.

Meditasyon prefrontal kortekse kan akışını artırır. Görünen o ki, beyin kaslarla aynı şekilde adapte oluyor: Nasıl şınav çektiğinizde kol kasları kazanıyorsunuz, meditasyon yaptığınızda da öz-kontrolden sorumlu bölgelerdeki sinirsel bağlantıları geliştiriyorsunuz.

İradeyi güçlendiren şeyler

İrade bir kas gibi olduğu için güçlenmesi için çalıştırılmalı ve zorlanmalıdır. Ancak irade gücünüzü doğru zamanlarda yormalısınız. Yoksa irade yorgunluğu önemli işlerinizi aksatmaya neden olabilir. İrade gücümüzün sınırlarını bilmeliyiz. Bazen tek şey yapmak, çok şey yapmaktan daha iyi olabilir. Odağımızı asla kaybetmemeliyiz.
  1. İrade gücünü kullanırken, irade gücünü kullanma nedenini asla unutmamak, robotlaşmamak. Kendini sürekli motive etmek.
  2. Meditasyon, düşünce kontrolü, soğuk duş, bazı ibadet türleri ( başka bir şey düşünülmemeye çalışılan namaz , zorlayıcı bir oruç , çoğu budist ibadeti gibi )
  3. Dengeli ve yeterli uyumak. ( Fazla uyku, ve sabah kalkma güçlüğü irade azlığına işarettir. Karşı konulması gerekir. )
  4. Spor yapmak ve özgüven arttırmak. Spor, özgüveni arttıracağı için karar alırken daha az çekiniriz.
  5. Beyin için spor yapmak. Beyni kullanmak, kitap okumak, düşünmek. Sudoku çözmek.
  6. Düzgün ve doğru nefes olmak. Stresi yenmek. Önemli durumlarda ve aşırı uç duygular yaşadığında (korku,heyecan,mutluluk) , 5 saniye durup nefes almak ve sakinleşmek. Tekrar düşünmek.
  7. Kendinle barışık olmak. Kendini asla cezalandırmamak. Kendini affetmek. Başka insanlara yardım etmek, iyilik ve doğru eylemler yapmak.
  8. Önemli işlerden başlamak. Mümkünse bu işleri sabah erken halletmek. ( Çünkü güniçinde irade git gide azalıyor )
  9. Aynı hedefe giden bir yol arkadaşı bulmak. Karşılıklı olarak birbirinizi motive edebilecek birinin olması.
  10. Kararsızlığın önüne geçmek. Plan yapmak, Öncelik belirlemek, küçük adımlarla başlamak (kaizen/1 dk yöntemi), prensip sahibi olmak.
  11. Sorumluluk ve risk almak. ( Tek bir risk almadan hayallere ulaşılamaz )
  12. Başarıyı asla hayal etme, o gerçek olmayan hayalle kendini ödüllendirme. Başarı için çalış.

 

[1] Maximum Willpower McGonial

[2] Bilinmeyen kaynak